En skjult agenda

Photo by Donald Tong on Pexels.com


Som lyn fra klar himmel kunne vi bergensere i dag lese på nett at den ærverdige Forum Kino har blitt kjøpt opp av den hyperkristne TV-kanalen Visjon Norge. Prosjektlederen Øyvind Gullberg avslører at han har store ambisjoner for å gjenopprette kulturstatusen til den gamle giganten på Danmarksplass. Planen er i følge Gullberg å gjøre bygningen om til teater- og konsertscene, i tillegg til å utvide kapasiteten til over 1000 tilskuere.

Jeg har alltid ment at det er en skam at nada har blitt gjort med Forum de siste årene, og i den forbindelse applauderer jeg dette initiativet. Allikevel sitter jeg med en grunnleggende skepsis om at når en kontroversiell kristen TV-kanal kjøper et bygg som Forum, så er det med en agenda. En riktig skummel agenda. Hvorfor skulle ikke denne TV-kanalen gjøre kinoen om til en arena utelukkende for ekstremistiske kristne, som preker om hvordan homofile kommer til å brenne til hvor forferdelig det er å lese fantasybøker. Hvorfor vil de bruke så mange millioner kroner hvis planen ikke er å tilpasse prosjektet den ekstreme holdningen de på ingen måte har lagt skjul på tidligere.

Jeg tillater meg å grave litt opp i Visjon Norges virkelighetsoppfatning. Eller mangelen på en sådan. Redaktøren av kanalen, Jan Hanvold, presterte for to år siden å si at tsunamien i Sørøst-Asia var godkjent av Gud, ?slik at folk skulle vende seg i retning kristendommen?. Jeg har alltid ment at den såkalte ?høvdingen i det blå? har en historie preget av vold og barbarisme, men hvis det er slik at han mente det var greit at 150~000 uskyldige mennesker skulle miste livet, er han ikke bare en sinnsforvirret og arrogant personlighet, men direkte ondskapsfull.

En annen perle fra Jan Hanvold, og forsåvidt store deler av de ekstreme kristne i Norge, er at vi bør brenne Harry Potter-bøkene fordi de forvrenger ?den ene sannhet?. Hvis Hanvold er så opptatt å brenne eventyrbøker bør han kanskje ta en titt på sitt eget nattbord, og vurdere å kaste sin egen favorittlesning på bålet.

For noen uker siden skrev jeg i BT at Forum Kino burde bli et sted for nyskapelse og originalitet i en ellers forutsigbar filmflora. At det burde bli et sted hvor innbyggerne kan gjenoppleve gamle klassikere, og regissørspirer kan vise frem sine talenter. På denne måten ville Forum på ny bli enestående i norsk målestokk, nå som for 61 år siden da den åpnet i 1946. I stedet kan vi risikere at Forum må bruke sine siste år som en propagandamaskin for de gladkristnes syke og forvrengte verdensbilde. Det ville vært intet mindre enn en stor skam for bygningen alle bergensere har gode minner fra.

Erlend Horn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s